Jeu de Boulesvereniging de Alke bestaat 10 jaar

Jeu de Boulesvereniging de Alke bestaat 10 jaar

bron: Hoogeveensche Courant

Wie denkt dat jeu de boules een campingspelletje is, heeft het mis. Bij Jeu de Boulesvereniging De Alke wordt de sport uiterst serieus genomen. Dit jaar bestaat de vereniging tien jaar en daarom is het hekwerk opgeknapt en zijn de leden van uniforme jasjes voorzien. En de vereniging heeft nog wel wat te wensen over. „We willen graag meer vrouwen bij onze club, we hebben er nu acht”, zegt Henk Bosma van de vereniging. „En jeugd. Onlangs is een 14-jarige jongen lid bij ons geworden en we willen graag meer mensen laten zien hoe leuk deze sport is.”

Tien jaar geleden ging een aantal mensen in Alteveer en Kerkeveld met pensioen. Het idee werd toen geopperd om een jeu de boulesvereniging in het dorp op te richten. De initiatiefnemers klopten aan bij het dorpshuis in Alteveer, omdat daarnaast ruimte was om een paar jeu de boulesbanen neer te leggen. Er kwam toestemming en de pensionado’s gingen zelf aan de slag. Al snel lagen er vier banen, waren er twaalf leden en kon er gespeeld worden in het dorp.

Toegangshek

Maar daar bleef het niet bij. De jeu de boulers wilden wedstrijden spelen en dan zijn er tien banen nodig. Dus werden er nog zes aangelegd. „Al het werk hebben we zelf gedaan”, zegt Bosma trots. En de afgelopen tijd werd met vereende krachten het hekwerk in een nieuw jasje gestoken. „Asfalt en stoeptegels weghalen. Alles is door de leden zelf gedaan. En aangezien we allemaal al redelijk op leeftijd zijn, voel je dat de volgende dag wel”, lacht hij. „Maar het is bijna af. Alleen het toegangshek moet nog geplaatst worden en het bord en dan is het klaar.”

Inmiddels heeft De Alke 38 leden en wordt er op de maandagavond en de woensdagmiddag fanatiek een balletje gegooid. „Op de woensdagmiddag zijn er altijd wel een man of dertig aan het spelen en op de maandagavond zijn het er zo rond de 20. En na afloop blijft haast iedereen zitten om een drankje te doen in het dorpshuis.”

Zwaardere wedstrijden

Onderling wordt er een clubcompetitie gespeeld maar leden doen ook mee aan het regiotoernooi over zes wedstrijden met teams ui Zuidwolde, Slagharen, Hollandscheveld en Hoogeveen. „Daarnaast komen de betere jeu de boulers ook uit in de Zuidwest Cup. Dat zijn de zwaardere wedstrijden waar meer bij komt kijken. Dat is niet even zomaar een balletje gooien.”

Speciaal voor het jubileumjaar zijn alle leden ook in een nieuw jasje gestoken en staan ze uniform op de baan. Dankzij een subsidie en een bijdrage van Vebos bv uit Zuidwolde.