Sjoelen

Sjoelen

Donderdag van 13:30 tot 16:00

Sjoelen

Donderdag van 13:30 tot 16:00

Doelstelling: ontspanning en gezelligheid.

De sjoelclub komt elke donderdagmiddag in Dorpshuis De Alke van 14.00 uur tot 16.00 uur bij elkaar gedurende september tot en met april.

De kosten bedragen € 1,60 per week.

Het bestuur bestaat uit:

Rinus Benjamins, telefoon: 361347
Willy Ijmker, telefoon: 361920

 

Spelregels sjoelen

Sjoelen is een gezelschapsspel wat in Nederland veel gespeeld wordt. Tegenwoordig word het steeds vaker als sport gezien, zeker nadat er na alle Nederlandse kampioenschappen inmiddels een aantal WK’s hebben plaatsgevond. Sjoelen is een leuk spel wat voor iedereen makkelijk toegankelijk is om te spelen. Van jong tot oud kan er worden gespeeld en op elk niveau is er wel een leuke uitdaging om het sjoel spel en de sjoel score te verbeteren.

 

Sjoelbak en sjoel regels

Sjoelen wordt gespeeld op een houten sjoelbak, met 30 bijbehorende houten (beuken) schijven. De schijven zijn een klein beetje hol, zodat de wrijving op de bak afneemt en de stenen beter glijden.

Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met openingen met een waarde 2, 3, 4 en 1. Aan de kant van de werper is een dwarslat gemonteerd waar onderdoor gesjoeld moet worden.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het gooien van de stenen in de openingen aan het eind van de sjoelbak. Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt.

Een aantal officiele regels die van toepassing zijn, maar waar bij recreatief vaak van wordt afgeweken zijn:

Schijven die terugketsen tot onder de dwarsbalk mogen niet meer opnieuw gebruikt worden in een volgende beurt.
Als een steen (half) op een andere steen komt te liggen mag deze niet meer gebruikt worden.
Schijven die buiten de bak raken mogen niet meer meespelen in een volgende ronde.
Een ander verschil tussen recreatief sjoelen is ook dat de schijven niet worden gestapeld op de dwarsbalk. Dit voorkomt met name ook dat de stenen niet per ongeluk omvallen bij een beurt. Officieel zijn deze gevallen stenen dan niet meer opnieuw te gooien.

 

Puntentelling bij sjoelen

Zoals al aangegeven zijn er 4 poorten, met elke een andere waarde. Aan de linkerkant buitenkant zit de poort met nummer 2, links midden nummer 3, rechts midden nummer 4, en aan de rechter buitenkant nummer 1. Deze nummers komen overeen met het aantal punten wat kan worden behaald in de betreffende poort.

De basis van de puntentelling is dat er na de 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen (schijven) er in elk van de vakken aanwezig zijn. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten, 3 schijven 60, etcetera. Als het aantal in de vakken niet meer compleet is (dus niet meer in elk vak een gelijk aantal stenen), dan worden de afzonderlijke punten in de bak bij de tientallen opgeteld.

Een voorbeeld:

Heb je in de 2 een aantal van 6 stenen gegooid, in de 3 een aantal van 4 stenen, en in zowel de 4 als de 1 een aantal van 5 stenen, dan telt de score als volgt: 4 x 20 (omdat je overal minimaal 4 stenen hebt gescoord) + 2 x 2 (omdat je er hier 2 extra hebt gescoord, + 1 x 4 + 1 x 1 (beide 1 extra steen na de basis van 4). Totaal 89 punten.

De maximale score die te behalen is, met de 30 stenen, is een aantal van 7 x 20 + 2 stenen in de 4. Het totaal aantal punten komt hiermee op 148. Naast deze maximale score is er tevens nog een bonus te verdienen. Als alle stenen namelijk gescoord zijn in de eerste ronden, dan krijgt de speler 2 extra stenen om mee te scoren. Zijn alle stenen in de 2e beurt weggespeeld, dan krijgt men (maar) 1 extra steen om mee te scoren. Het maximaal aantal behaalde punten met de maximale bonusworp van komt daarmee op 148 + 2 x 4 = 156 punten.

 

Sjoel weetjes

Hieronder een aantal sjoel weetjes:

De meest succesvolle Nederlandse sjoeler is Siem Oostenbrink. Hij behaalde tot op heden 14 nationale titels en een groot aantal competitieoverwinningen. Hij de eerste speler die in een officiële wedstrijd een perfecte tienbakkenscore van 1480 punten (10 x 148) behaalde, op 27 februai 1988.
In 2008 was er na 30 jaar weer eens een WK sjoelen.
Dit ‘eerste’ wereldkampioen sjoelen van 2008 is bij de heren de Nederlandse Dick Eijlers. Hij was toen 15 jaar oud en kreeg dispensatie om mee te mogen doen met de volwassenen.
De wereldkampioen bij de dames was Nelly Eekhof, ook uit Nederland.